Enter your keyword

Protetika

Dentalna protetika

Zubna protetika (protetika zuba) grana je dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekanih dijelova usne šupljine potpunim (totalnim) ili djelimičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuskama. Dentalna protetika se dijeli na mobilnu protetiku i fiksnu protetiku.

Zubne krunice i mostovi

Zubne krunice (zubne navlake) i mostovi za zube su individualni protetski nadomjestci, služe za estetsku i funkcijsku rekonstrukciju. Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja čeljusnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa. Zato se koriste umjetni zubi.

Metal i cirkon keramičke krunice/mostovi

Metal-keramičke krune su sve one krune kojima je baza napravljena od metala, a vanjski vidljivi sloj od keramike ili porculana. Kao bazu za metal-keramičke krune najčešće se koristi legura kobalt kroma.

Cirkon je boje zuba, što samom radu daje bolji estetski momenat.

Zubne proteze

U slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne protetske nadomjestke, mobilna protetika nudi adekvatno rješenje.  Mobilni protetski rad je svaki onaj rad koji pacijent može samostalno izvaditi iz usta

Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) proteze ili djelomične (parcijalne) proteze.

Potpune proteze mogu se usidriti na impalantate. Prednost mobilnih protetskih radova je svakako njihova pristupačna cijena i jednostavnost izrade.

Totalna proteza

Totalna ili potpuna proteza nadomješta nedostatak zuba i tkiva kod potpune bezubosti. U slučaju da se pacijentu mora izvaditi nekoliko preostalih zuba najprije se izrađuje imedijatna (privremena) proteza za zube koja se nosi sve dok tkivo ne zacijeli te se čeljust u potpunosti ne formira.

Osnovni nedostatak u odnosu na fiksna i polufiksna rješenja je daljnje propadanje zubne kosti u čeljusti. Dodatni problem je nedostatak elementa za koji se proteza može bar malo učvrstiti što će povećati njenu nestabilnost. U ovom slučaju jedina stabilnost proteze može biti umjetno nepce koje će stvoriti vakuum između umjetnog i prirodnog nepca. Navikavanje na ovakvu mobilnu protezu (umjetni zubi) je sporo i kao posljedicu može imati učestali osjećaj nelagode ili nagona na povraćanje te otežanog govora.

Parcijalna proteza

Djelomične proteze se koriste za nadoknađivanje više zuba u slučaju da je nemoguće izraditi most. Djelomičnu ili parcijalnu protezu koristimo kada pacijentu nedostaje nekoliko zubi, ali ne svi. Koristi se kao rješenje kada ne postoji mogućnost izrade mosta ili ugradnje zubnih implantata te kada pacijent želi ekonomičniji odnosno jeftiniji protetski nadomjestak.Proteza može biti u potpunosti izrađena od akrilata, no preporučuje se metalni kostur na kojega se umeće umjetno tkivo i zubi. Ova proteza se pričvršćuje kukicama za zdrave zube.

Danas se izrađuju tzv savitljive parcijalne proteze sa kukicama u boji zuba. Ugodnije su za nošenje a metalne kukice koje pričvršćuju protezu zamjenjene su elastičnim kukicama u boji zuba čime su estetski znatno prihvatljivije.

Neki od naših radova